Reykjavik

רייקיאוויק

רייקיאוויק מזג אוויר

העיר רייקיאוויק משמשת בתור עיר הבירה של איסלנד, דבר שמקנה לה את התואר עיר הבירה הצפונית ביותר בעולם. מתוקף היותה של העיר עיר הבירה של איסלנד, היא גם העיר הגדולה ביותר במדינה. נכון להיום מתגוררים בעיר כ-150 אלף תושבים והמטרופולין של העיר מונה לא פחות מ-220 אלף תושבים סך הכול. באזור של העיר רייקיאוויק קיימות לא מעט אטרקציות ומקומות מעניינים עבור תיירים רבים. אחת מהאטרקציות הגדולות ביותר הנמצאות בסמוך לעיר זה הר אסיאן שמושך אליו מידיי שנה מאות אלפי תיירים מכל העולם.

ההיסטוריה של העיר רייקיאוויק

על פי רוב הדעות, תחילת ההתיישבות של הנורדים באיסלנד התרחשה בעיר רייקיאוויק על ידי אינגולפר ארנארסון בשנת 870 לספירה. עד למאה ה-18, לא התייחסו לעיר רייקיאוויק בתור עיר, מרבית הטענות סבורות כי היא לא הייתה יותר מחווה רגילה. במהלך המאה ה-18 החלו תושבים רבים להגיע לאזור והחלה התיישבות גדולה הרבה יותר.

התאריך הרשמי ליסודה של העיר רייקיאוויק הינו בשנת 1786, כאשר הכריזו עליה בתור עיר שוק. רק בשנת 1880 אפשרו הדנים למסחר חופשי בעבר, דבר שעד לאותו הרגע מנע מהעיר להתפתח ולגדול כיאה לעיר שוק עם מספר רב של עסקים ומקומות מסחר.

במאה ה-19 החלו לצוץ יותר ויותר רעיונות על מתן אזרחות למדינת איסלנד, והעיר רייקיאוויק הייתה בעצם העיר היחידה שהייתה משויכת אל המדינה. לכן מרבית האנשים הוגי הרעיון התרכזו בעיר זו על מנת להוציא את התוכניות שלהם לפועל.  בשנת 1874 קיבלה לראשונה איסלנד חוקה רשמית, אומנם איסלנד עדיין לא קיבלה את עצמאותה אך היא החלה לפעול בתור מדינה עצמאית לכל דבר ועניין. הממלכה הדנית עדיין הייתה נוכחת במקום על מנת לפקח על הנעשה, אך עם הזמן הועברו יותר ויותר סמכויות לאיסלנד עצמה.

בשנת 1904 נעשה עוד צעד משמעותי אל עבר עצמאותה של איסלנד כאשר בעיר רייקיאוויק הוקם משרד השר לאיסלנד. בשנת 1918 כל המאמצים התחילו לתת את פירותיהם כאשר לראשונה איסלנד הוכרזה בתור מדינה עצמאית אך עדיין תחת השליטה וההגבלות של בית המלוכה הדני.

בעיצומה של מלחמת העולם השנייה, בשנת 1940 החלו הבריטים בניסיון לכבוש את העיר רייקיאוויק. הכיבוש היה מהיר ובתוך 4 שעות בלבד הצליחו הבריטים לשלוט בכל המוסדות החשובים בעיר. באותם שנים הגיעו למקום חיילים בריטיים וחיילים אמריקאים שהועברו לשם על מנת להגן על העיר הקטנה. בעיר רייקיאוויק ניתן לראות עד היום בסיסיים צבאיים של אמריקה ושל בריטניה ששימשו את אותן המדינות רבות לאורך ההיסטוריה.

עד לכיבוש אוכלוסיית רייקיאוויק סבלה מכמות גדולה של אבטלה ולא מעט חוסר יציבות. מיד לאחר הכיבוש הבריטי החל מצבה של העיר להשתפר כאשר לא מעט אנשים החלו למצוא מקומות תעסוקה ולייצב את חייהם החדשים. הבריטים היו אלה שבנו את שדה התעופה של רייקיאוויק, אותו שדה תעופה שפועל עד עצם היום הזה. מצד שני האמריקאים היו אלה שבנו את נמל התעופה הבינלאומי קפלוויק שנמצא במרחק של 50 ק"מ בלבד מהעיר רייקיאוויק.

הצמיחה הגדולה של העיר רייקיאוויק החלה מיד עם סיום מלחמת העולם השנייה. כמות גדולה של אנשים החלה לעבור מהכפרים הקטנים שהיו נמצאים בסמוך לעיר אל רייקיאוויק. הרצון למצוא עבודה ולהתחיל בחיים חדשים גרם לכך שלא מעט אנשים החליטו להעתיק את מקום מגוריהם אל העיר הגדולה. העיר הקטנה שהייתה נראת כמו כפר פרימיטיבי הפכה להיות בתוך זמן קצר לעיר גדולה עם כמות משמעותית של תושבים.

בעשורים האחרונים הפכה להיות רייקיאוויק עיר חשובה מאוד באירופה, למרות היותה עיר קטנה וחדשה יחסית בהשוואה אל שאר ערי הבירה של המדינות באזור. בעיר נערכה פגישת פסגה בין רונלד רייגן ומיכאל גורבצ'וב בשנת 1986. בשנות ה-90 החלה הטכנולוגיה להשתלט על העיר קטנה בדיוק כל על העולם כולו, העיר רייקיאוויק הפכה להיות עיר טכנולוגית לכל דבר ועניין עם לא מעט מהנדסים וממציאים אשר צמחו והתחנכו בעיר.

הקהילה היהודית ברייקיאוויק

הקהילה היהודית באיסלנד כולה ובעיר רייקיאוויק איננה גדולה ומשמעותית באופן טבעי והגיוני. תחילת ההתיישבות היהודית בעיר החל בשנת 1625 כאשר לא מעט יהודים הגיעו על מנת לסחור בעיר המסחר החדשה שהוקמה באותם השנים. לא מעט יהודים במדינה ובעיר החלו להעמיד לעצמם שם חשוב של סוחרים חשובים ובעלי תפקיד במקצועות הקשורים למסחר מסביב לעולם.

שנות השלושים של המאה ה-20 היו קשות מאוד עבור יהודי רייקיאוויק כאשר לא מעט מהם נאלצו לעזוב עקב החלטה של הממשלה המקומית. יהודים רבים אשר רצו להעתיק את מקום מגוריהם לעיר רייקיאוויק קיבלו סירוב דבר שהביא לסגירת השערים בפני יהודים במדינה.

במהלך מלחמת העולם השנייה הגיעו לעיר רייקיאוויק חיילים יהודים רבים אשר שירתו בצבא הבריטי ובצבא האמריקאי. היהודים הזדעזעו לגלות כי בעיר הקטנה לא נמצא אף בית כנסת למרות שבמקום הייתה פועלת קהילה יהודית קטנה.

החיילים היהודים עשו את מירב המאמצים על מנת לקיים את הלכות היהדות בעיר כאשר במיוחד לשם כך הוטס ספר תורה מארה"ב עבור החיילים המוצבים בעיר רייקיאוויק. בסוף מלחמת העולם השנייה היו באיסלנד לא פחות מ-2000 חיילים יהודים אשר הגנו על העיר ועל המדינה מפני הצבא של גרמניה הנאצית.

כיום באיסלנד חיים בין 100 ועד ל-150 יהודים בלבד. קשה מאוד למצוא סממנים יהודים במדינה, שכן מרבית היהודים עלו לארץ ישראל מיד עם הכרזת העצמאות של המדינה. היהודים שעדיין מתגוררים ברייקיאוויק ובערים אחרות באיסלנד דואגים שלא להתבלט יתר על המידה ושומרים על המנהגים היהודים בסתר עם רצון להשתלב במדינה עד כמה שניתן או שיתאפשר לה