העיר ולטה היא אחת מערי הבירה הקטנות ביותר באירופה, ולטה משמשת בתור עיר הבירה של מלטה.
העיר עצמה משתרעת על שטח כולל של חצי קמ"ר בלבד, ומהסיבה הזאת גם כמות התושבים המתגוררים בעיר הינה קטנה במיוחד.
נכון להיום בעיר מתגוררים כ-7000 תושבים בלבד, נתון מדהים ביחס לשאר ערי הבירה באירופה עם כמות גדולה יותר של תושבים.
ההיסטוריה של העיר ולטה
אומנם מדובר בעיר הבירה הקטנה ביותר באירופה, אך לעיר ולטה יש היסטוריה רבת שנים עם לא מעט שינויים ותהפוכות שהפכו את העיר להיות העיר אותה תוכלו לראות היום. הפעם הראשונה שאנו למדים על העיר ולטה מגיעה כאשר אבירי "מסדר יוחנן הקדוש של בית החולים בירושלים" קיבלו את השליטה על העיר מידיו של קארל החמישי שהיה מלך ספרד. בשנת 1522 אבירי "מסדר יוחנן הקדוש של בית החולים בירושלים" ששלטו באיי רודוס גורשו מהאיים מכיוון שהם נכבשו על ידי הסולטאן סולימאן המפואר שהיה מנהיגה של האימפריה העות'מאנית ובתמורה הם קיבלו את השליטה על העיר ולטה.
אבירי "מסדר יוחנן הקדוש של בית החולים בירושלים" עשו את מירב המאמצים על מנת להפריע ולפגום בחופש התנועה של האימפריה העות'מאנית. הם הצליחו לבצר את העיר, ובכך בעצם לתקוף ספינות טורקיות ולהפריע לטורקים להשתמש בנתיבי הסחר הקרובים לאי. כך הם בעצם נקמו בטורקים על כך שגירשו אותם מאיי רודוס שהפכו להיות חשובים מאוד עבור האבירים במהלך השנים. הטורקים לא אמרו נואש, והחליטו לחסל באופן מוחלט את מסדר אבירי "מסדר יוחנן הקדוש של בית החולים בירושלים".
המצור הטורקי היה קשה ולא פשוט, אך מסדר האבירים הצליח להתמודד עם המצור בצורה מעוררת השראה. בעקבות כך החליט הגראנד מאסטר ז'ן דה לה ולט שהיה אחראי על מסדר האבירים להקים את העיר. ההכרזה הרשמית על הקמת העיר הגיעה ב-28 במרץ 1566. העיר ולטה נקרא על שמו של ז'ן דה לה ולט שהקים אותה, והוא מת כשנתיים בלבד לאחר הקמת העיר בשנת 1568.
העיר ולטה תוכננה בצורה קפדנית בשיטת שתי וערב על ידי פרנצ'סקו לפרלי. בחודש מרץ 1571 בדיוק 5 שנים לאחר ההכרזה על הקמת העיר עבר מסדר אבירי "מסדר יוחנן הקדוש של בית החולים בירושלים" באופן רשמי אל העיר ולטה מהעיר בירגו שהייתה מקום מושבם של האבירים עד לאותה התקופה.
בעיר תוכלו למצוא לא מעט מבנים עם היסטוריה עשירה וסיפורים מרשמים. התקופה שבה נבנו הכי הרבה מבנים חשובים הייתה בין המאה ה-16 ועד לכיבוש נפוליאון בשנת 1798. הכיבוש של נפוליאון נמשך שנתיים בסך הכול, אך חייליו בזזו כמעט את כל האוצרות והפריטים החשובים של העיר הקטנה. בשנת 1800 היו אלה הבריטים אשר כבשו את העיר, והעיר עצמה הפכה להיות חלק מהאימפריה הבריטית החל משנת 1814.
תחת שליטתם של הבריטים הפכה להיות העיר ולטה עיר חשובה מאוד, כאשר פותחה לא מעט על ידי האימפריה. תעלת סואץ נפתחה בעת הזאת, והפכה להיות מקור מסחר חשוב מאוד בהיסטוריה עד עצם היום הזה. מלחמת העולם השנייה הייתה לא תקופה לא פשוטה עבור העיר הקטנה שסבלה מהפצצות ותקיפות מרובות מצד האיטלקים והגרמנים. אך מיד לאחר מלחמת העולם השנייה החלו לשקם את העיר על מנת להחזיר אותה להיות עיר חשובה ומתפתחת. העיר הפכה להיות בריתה הרשמית של מלטה ב-21 בספטמבר 1964 מיד כאשר מלטה קיבלה באופן רשמי את עצמאותה.
קהילת יהודי ולטה
הקהילה היהודים בעיר ולטה ידעה עליות ומורדות לאורך השנים. חייה של הקהילה היהודית בעיר היו רגילים לחלוטין עד לתחילתו של גירוש ספרד, שבמהלכו גורשו גם כל יהודי ולטה מן האי שהיה באותה תקופה משויך לאימפריה הספרדית.
בעת תקיפת אבירי "מסדר יוחנן הקדוש של בית החולים בירושלים" את ספינות הצי הטורקי היו גם יהודים אשר נלקחו לאי על ידי אבירי המסדר, ושם נכלאו כמו כל שאר השבויים שנלקחו על ידי האבירים. על פי לא מעט סיפורים, העדיפו אבירי המסדר לקחת אל האי דווקא סוחרים יהודים אשר היו ידועים ככאלה עם ממון רב ויכולת השפעה גדולה יותר מאשר תושבים טורקיים שלא היו עם השפעה בכלל.
החל מכיבוש נפוליאון בשנת 1798 כל היהודים שהיו נתונים בשבי או במחנות מעצר השתחררו לחופשי. לא מעט מאותם יהודים החליטו להישאר בעיר ולטה על מנת להתחיל את חייהם מחדש בעיר הצעירה. מיד כאשר הבריטים כבשו את האי החלו להגיע המון יהודים ממקומות שונים ברחבי העולם מגיברלטר, אנגליה, טורקיה, פורטוגל, דוברובניק וצפון אפריקה. עוד ציון דרך מרשים בהיסטוריה של יהודי ולטה התרחש בשנת 1846 כאשר הוחלט להכריז על רב ראשי לעיר הקטנה. יוסף תייר היה זה ששימש בתור הרב הראשי הראשון של העיר ולטה, ובעקבות כך גם נבנה בית כנסת בעיר שהיה אמור לשמש את הקהילה היהודית שהתפתחה מאוד באותה העת.
בית הכנסת שנבנה באותה העת עבר שינויים רבים, כאשר במהלך השנים העבירו אותו למספר מקומות שונים. בשנת 1979 נהרס בית הכנסת באופן מוחלט כחלק מהרצון לשפץ את האזור שבו בית הכנסת היה מוצב. במקומו של בית הכנסת הישן הוקם בית כנסת חדש מפואר יותר. כיום מתגוררים בעיר ולטה כמה עשרות של יהודים אשר מקובצים ביחד ומקיימים אורך חיים דתי יחסית עם זיקה חזקה לדת היהודית. כך שאם אתם מגיעים לעיר הקטנה בהחלט תוכלו למצוא בה קהילה יהודית אשר מקיימת אורך חיים שיזכיר לכם את ארץ ישראל. בעיר עצמה תתקשו למצוא מסעדות או סופרים כשרים כך שחשוב מאוד לקחת את זה בחשבון.