הלסינקי היא עיר הבירה של פינלנד ואחת מהערים מרכזיות ביותר במדינה. בעיר ישנם כ-650 אלף תושבים ובמטרופולין של העיר ישנם 1.5 מיליון תושבים סך הכול. הלסינקי נוסדה בשנת 1550, אך הוכרזה כבירתה של פינלנד רק בשנת 1812. העיר הלסינקי ממוקמת בדרום פינלנד, כאשר חלקיה של העיר נמצאים על חצאי איים בסמוך למפרץ פינלנד. בעיר עצמה תוכלו למצוא את אוניברסיטת הלסינקי ואת מכללת הלסינקי לכלכלה.
העיר הלסינקי בנויה בצורה קצת שונה משאר ערי אירופה. רוב הבניינים במרכז העיר הינם בניינים נמוכים, כאשר הדגש הוא על נגישות ותחבורה ציבורית ברמה גבוהה. המראות שתזכו לראות במהלך הביקור בהלסינקי הם רבים ומגוונים. כאשר מצד אחד ניתן לראות נוף סקנדינבי טיפוסי ומצד שני ניתן להבחין גם במראה רוסי אותנטי. כמובן שהכול תלוי באזור שבו אתם שוהים בעיר, אך הגישה ממקום אחד למקום אחר בעיר יהיה מאוד נוח בזכות התחבורה הציבורית המתקדמת שהעיר מציעה הן למקומיים והן לתיירים. בשנת 2012 זכתה העיר בתואר עיר העיצוב בזכות העיצוב המתקדם של העיר והחשיבה על הפרטים הקטנים בתכנונה.
ההיסטוריה של הלסינקי
העיר עצמה הוקמה על ידי גוסטב ואסה שהיה באותם השנים מלך שוודיה ששלטה בתקופה ההיא גם על פינלנד. העיר הוקמה בשנת 1550, כאשר המטרה העיקרית הייתה להפוך את הלסינקי לעיר סחר מרכזית שתתחרה עם טאלין בירתה של אסטוניה. בתחילת הדרך העיר הצעירה התקשתה מאוד להתפתח, היא התפתחה באיטיות רבה בהשוואה אל שאר הערים באירופה שהוקמו במקביל אליה. אך חשיבותה האסטרטגית של העיר לצבא שוודיה גרם לה להיות עיר מרכזית למרות התפתחותה האיטית. בשנת 1748 הוחלט להקים את מצודת סואומנלינה בסמוך לעיר, כאשר המטרה המרכזית הייתה להגן על העיר מפני התקפות מכיוונה של רוסיה.
למרות הקמתה של מצודת סואומנלינה, מלחמת רוסיה – שוודיה שהתקיימה בין השנים 1808-1809 הייתה קשה מאוד לעיר. המצודה לא הייתה באמת יעילה בהגנה על העיר, והרוסים הצליחו לכבוש את הלסינקי בתוך מספר חודשים מרגע תחילת המלחמה. כעבור מספר חודשים פרצה שרפה גדולה בעיר אשר הרסה כרבע מהעיר וקיפחה את חייהם של אזרחים רבים אשר אינם הצליחו לברוח.
בתום מלחמת רוסיה – שוודיה, רוסיה סיפחה לעצמה את פינלנד בשנת 1809. בשנת 1812 החליט הצאר אלכסנדר הראשון כי הלסינקי תהפוך להיות עיר הבירה של פינלנד. מיד עם ההכרזה על הלסינקי כבירתה של פינלנד הוחלט להקים בה את אוניברסיטת הלסינקי.
המפכה ברוסיה שהתקיימה בשנת 1917 הייתה קריטית מאוד בהיסטוריה של פינלנד, כאשר המדינה הצליחה להשיג את עצמאותה לאחר שנים רבות תחת השליטה הרוסית. המדינה הצעירה קבעה כי הלסינקי תהיה בריתה באופן רשמי, דבר שהפך את העיר להיות מוקד תיירותי עבור אנשים רבים מכל רחבי העולם.
הקהילה היהודית בהלסינקי
הקהילה היהודית בפינלנד היא קהילה קטנה יחסית בהשוואה אל שאר הקהילות היהודיות הנמצאות במדינות צפון אירופה. כיום הקהילה היהודית בפינלנד כולה מונה כ-1500 יהודים כאשר רובם מתגוררים בעיר הבירה הלסינקי.
את תחילת ההתיישבות היהודית בפינלנד כולה ובהלסינקי בפרט ניתן לראות רק החל משנת 1809 מיד עם סיפוחה של פינלנד אל האימפריה הרוסית. בזמן שפינלנד הייתה שייכת לשוודיה, היהודים הורשו להתיישב אך ורק בחלקים השוודים ולא בחלקים השייכים לפינלנד. מרבית היהודים שהגיעו לפינלנד עם תחילת ההתיישבות היו חיילים רוסים יהודים שהורשו להתיישב במקום עקב הקרבה שלו לאזור הקרבות והלחימה עם שוודיה. בתחילת הדרך חייהם של היהודים בהלסינקי היו לא פשוטים, שכן החיים שלהם היו מוגבלים מאוד מבחינה רבה והם התקשו מאוד לעבוד בעבודות קבועות.
החיים של היהודים שהתגוררו בפינלנד כולה וגם בעיר הבירה הלסינקי השתפרו רק כאשר הכריזה פינלנד על עצמאותה בשנת 1917. היהודים במדינה ובעיר קיבלו שוויון זכויות מלא, דבר שהם לא הכירו מעולם. החל מאותו הרגע היהודים במדינה ובעיר היו אזרחים במדינה כמו כל שאר האזרחים שהתגוררו בה. הם יכלו להצביע בבחירות ואף לעבוד בכל עבודה שבה הם היו חפצים. מאותו הרגע חייהם של היהודים במדינה ובעיר השתפרו בצורה ניכרת והם הצליחו להגיע למקומות ולמעמדות חדשים ומשופרים במיוחד.
מיד לאחר מלחמת העולם הראשונה כאשר יהודים רבים ברחו מברית המועצות, מרביתם העדיפו להתיישב בעיר הלסינקי בירתה של פינלנד. כמות היהודים בפינלנד כולה וגם בעיר הלסינקי גדלה בצורה ניכרת. יהודים רבים למדו במקומות לימוד יוקרתיים, וחלקם אף מצא עבודות טובות אשר הבטיחו להם חיים טובים ושקטים לאורך זמן רב.
תקופת מלחמת העולם השנייה הייתה לא פשוטה עבור יהודי הלסינקי. לא מעט יהודים מצאו את עצמם מגורשים למחנות ההשמדה והריכוז הנאציים, ואילו היהודים שנשארו בפינלנד נשלחו למחנות עבודה בתוך המדינה. היחס ליהודים באותה תקופה היה מחפיר במיוחד, והם סבלו מהתעללות ואנטישמיות מרובה כמעט בכל מקום שאליו הם הגיעו. דבר שהם לא הכירו עד לאותו הרגע, ולכן רבים מהם החליטו לעזוב את המדינה.
לקראת סוף מלחמת העולם השנייה היהודים שעדיין נשארו בפינלנד ובהלסינקי החליטו להגר לשוודיה על מנת לקבל תנאי מחייה טובים יותר. ממשלת שוודיה לאחר שכנועים מרובים החליטה לאפשר ליהודים להגיע למדינה על מנת להינצל מזוועות השואה. רק שהמהלך היה קצת מאוחר מידיי כי פחות משנה לאחר מכן הכריעו בעלות הברית את גרמניה הנאצית. מרבית מיהודי פינלנד ויהודי הלסינקי שנותרו במדינה החליטו לעלות לארץ ישראל מיד עם הכרזת המדינה וקרבות יום העצמאות. יהודי הלסינקי ראו במדינת ישראל כהזדמנות נהדרת עבורם להתחיל בחיים חדשים טובים יותר לאחר שסבלו לא מעט בפינלנד בתקופת מלחמת העולם השנייה שהסתיימה כשלוש שנים לפני הכרזת העצמאות הישראלית.